2 de juny 2009

El fantasma de l'abstenció a les eleccions europees

Les eleccions europees s’apropen, i el fantasma de l’abstenció és més present que mai. Segons l’última enquesta del CIS, només el 26,3% de la ciutadania de l’Estat espanyol sap que les eleccions europees es celebren el proper 7 de juny.


El procés electoral per escollir els diputats del parlament europeu ha obtingut històricament una participació molt baixa , però aquest cop la ciutadania sembla decidida a donar un toc determinant a aquesta convocatòria. Com es pot veure al gràfic, l’abstenció ha mostrat una evolució a l’alça a Catalunya des que es van celebrar aquestes eleccions per primer cop el 1987.

Gràfic de l'abstenció a les eleccions europees

Aquesta tendència es va accentuar a les últimes eleccions, on l’abstenció va ser d’un 60,2%. Però les dades que fan més por són les previsions per a les eleccions d’aquest 7 de juny. Segons l’Eurobaròmetre, l’abstenció arribarà a un 66% a nivell europeu i a un 73% a l’Estat espanyol. Unes dades escandaloses.

L'estratègia del Parlament europeu

Per a fer front a aquesta situació el parlament europeu ha posat en marxa una contundent campanya comunicativa. El missatge central és fer veure a la ciutadania que al parlament europeu s’hi decideixen qüestions fonamentals que influeixen en el dia a dia de les persones. Directives com la que fa referència a les hores de dedicació laboral, la política antitabac, o la normativa que influeix directament sobre les activitats amb focs d’artifici que fan els diables.

Aquests missatges s’estan difonen a nivell de tota la Unió Europea a través de múltiples canals, tant tradicionals (com ara tanques publicitàries o mitjans de comunicació generalistes), com a través d’internet i xarxes socials com facebook.

Caldrà veure si finalment aquesta campanya té èxit. En cas contrari, potser caldrà que els dirigents de la Comissió Europea (el govern europeu) realitzin una profunda reflexió entorn el model d’Europa que estan construint. Per cert, un govern europeu que no és escollit per aquest parlament – el poder legislatiu -, sinó pels caps d’estat europeus.

2 comentaris:

  1. M'encanten els teus gràfics. ja veig que has introduit cosetes noves.. com el banner d'ERC
    :DDDD

    ResponElimina
  2. :p ... Això del bàner, una mica de publicitat subliminar... de moment no matxacaré sobre el tema en els posts, jeje.

    I gràcies pel compliment als gràfics!! ;)

    ResponElimina

Transformar des de la política

El 18 de març surt a la venda el llibre en el que he estat treballant els últims 8 mesos: Transformar des de la política. En aque...