25 d’ag. 2009

Washington D.C: La capital administrativa dels EUA

Casa Blanca
Washington és la capital administrativa dels Estats Units, però ni de bon tros és la capital de la nació. La ciutat té al voltant de 591.000 habitants -com podeu imaginar no és gaire gran-. Tot i això està envoltada de diversos municipis, que fan que la població de l'àrea metropolitana ascendeixi fins als 4.000.000 de persones. El que és del tot clar és que la pluralitat i complexitat social que té la ciutat, o la seva activitat econòmica, no són ni de bon tros les que es poden trobar en altres ciutats dels Estats Units (com ara New York). Excepte la zona central -on hi ha els edificis emblemàtics- la resta de la ciutat no té edificis grans, més aviat sembla una macro urbanització amb tot de cases petites (al més pur estil americà).

Capitol US
La principal zona de la ciutat de Washington és l'àrea que acull les institucions més importants del govern federal dels EUA: Capitol House (El congrés, format pel Senat i la Càmera de representants) Casa blanca, les seus dels Departaments federals, i un munt de memorials: monuments dedicats a personalitats o als herois caiguts en guerra (aquests últims són els més nombrosos). Els més famosos són els memorials d'Iwo Jima, els de Corea o els del Vietnam. La pregunta podria ser: d'aquí uns quants anys, faran un memorial per als caiguts en la guerra de l'Irak? Una qüestió bastant controvertida.

On sí deuen estar representants els caiguts en la Guerra de l'Irak són al cementiri d'Arlington. Una zona de dimensions descomunals on s'enterren tots els soldats morts en combat que ho desitgin. La zona és realment impressionant. Realment tot allò bèl·lic es viu molt als Estats Units. A tot arreu es pot trobar una bandera negra, amb un estrany dibuix, que lloa la feina dels soldats morts en guerra. La gent és profundament patriota, i el govern treballa per a fomentar aquest sentiment. Aquí és poden trobar detractors de la guerra de l'Irak, però els militars que han mort en aquella guerra són conciutadans, i fins i tot poden arribar a ser amics o familiars. Per tant, el tema s'ha de tractar amb certa cura.

D'entre els memorial “no bèl·lics”, potser el més conegut és el d'Abraham Lincoln. Aquest monument se situa en una de les puntes de la zona d'edificis institucionals, vigilant des del Congrés dels EUA fins a la Casa Blanca.

Memorium LincolnLincoln vetlla per les institucions que mantenen el sistema, de la mateixa manera que ho va fer quan va viure. No oblidem que aquest president va haver de fer front a la Guerra Civil dels EUA, originada per la declaració d'independència d'un conjunt d'estats sudistes que van formar una nova confederació. Lincoln va deixar-se la pell per mantenir uns Estats Units que de facto s'havien desfet.

En els propers dies publicaré un post sobre la concepció que té el poble americà de l'Estat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Transformar des de la política

El 18 de març surt a la venda el llibre en el que he estat treballant els últims 8 mesos: Transformar des de la política. En aque...