29 de jul. 2009

New York, la ciutat dels gratacels

Aquest dissabte marxo a New York: ciutat de gratacels, gàngsters i grans corporacions. Una ciutat amb una breu però intensa història.

Abans de que arribessin els europeus, a l'actual ciutat de New York hi habitava la tribu indígena dels Lenapes. La zona va ser descoberta pels europeus de la mà d'un explorador florentí anomenat Giovanni de Verrazano l'any 1524.

Cent anys més tard la Companyia Holandesa de les Indies Occidentals va enviar 110 colons a l’actual zona de Manhatan, amb l'objectiu d'obrir un establiment comercial. La colònia va rebre el nom de Nova Amsterdam, i des d'un bon inici es van desencadenar els primers conflictes amb els nadius.

El xoc de cultures entre el món europeu i el dels indígenes va ser abismal. L'exemple més notable d'aquest xoc va ser la compra que Peter Nuit va fer als Lenapes de 14.000 acres de l'actual Manhatan pel preu de 60 florins. La tribu no entenia el concepte de la propietat privada, i d'aquesta manera va acceptar una transacció del tot injusta. Es creu que probablement els indígenes entenien aquella transacció com un arrendament amb permís de caça.

Sobre el 1664 una gran flota de vaixells de guerra anglesos va aparèixer davant la costa de Nova Amsterdam, amb l'objectiu de conquerir la colònia. Nova Amsterdam es va rendir amb l'objectiu d'evitar una sagnia. El Rei Carles II va rebatejar la ciutat amb el nom del seu germà, el Duc de York: d'aquesta manera la ciutat va esdevenir New York.

Durant el mes que passaré a la ciutat dels gratacels intentaré no deixar inactiu el bloc. La meva intenció és anar comentant tots aquells indrets i vivències que puguin semblar més interessants per compartir-los amb vosaltres!

Per cert! La capçalera de la setmana és una magnífica panoràmica de New York presa per Grufnik.

Bon estiu i bones vacances!

Capçalera de la setmana: Nova York (imatge de Grufnik)

1 comentari:

  1. Hola, estic fent el treball de recerca per l’escola.
    Ho faig dels gratacels a New York.
    Hi ha un apartat que és sobre el que opina la gent d’aquest lloc...Quins edificis han agradat més, que es el que més a agragadat de NY…
    M’agradaria si pot ser, que em, responguesin aixó.
    Moltes gracies.

    ResponElimina

Transformar des de la política

El 18 de març surt a la venda el llibre en el que he estat treballant els últims 8 mesos: Transformar des de la política. En aque...