Post que he publicat a xarxanet.org.
La societat civil organitzada de Catalunya ha respost ràpid i de manera conjunta a la sentència sobre la immersió lingüística que el dimecres 22 va fer pública el Tribunal Suprem. Les entitats articulen un mateix discurs: la sentència es basa en un conflicte social que no existeix, provoca un perill de segregació de la societat en funció de la llengua i ataca un model reconegut, avalat i que funciona.
La sentencia crea un conflicte que no existeix
El conjunt de les entitats catalanes coincideixen a assenyalar que la sentència crea un conflicte social on no existeix. Tal i com afirma la CAL, la sentència “posa les bases per separar els nens en funció de la llengua dels seus pares”. La Plataforma per la llengua assegura que és “un atac contra la convivència i la cohesió social”.
En una Declaració Institucional signada per 8 entitats catalanes, s'afegeix que la sentència també significa “la limitació de les oportunitats dels ciutadans no catalanoparlants a l’hora de viure i treballar a Catalunya”.
Defensa del model
La immersió és un model reconegut, avalat i que funciona. Aquest és el missatge que la majoria d’entitats ha entonat. Segons Òmnium Cultural “El Comitè d'Experts del Consell d'Europa considera, pel que fa a l'ensenyament de la llengua catalana, que l’únic model respectuós amb el compromisos de la Carta europea a l’Estat Espanyol és el que s’aplica a Catalunya basat en la immersió lingüística i en la no segregació dels alumnes.”
Les entitats també han fet referència a les dades de l’estudi PISA, unes dades que van sortir a la llum fa escassament una setmana. La declaració institucional afirma que l’últim informe PISA demostra que els estudiants a Catalunya “tenen un nivell superior de coneixement i domini de les llengües que els de la resta de l’Estat espanyol.”
La consigna: reaccionar de manera ferma en defensa de la immersió
Com cal reaccionar a aquesta sentència? Malgrat alguns matisos diferents, el conjunt d’entitats coincideixen a proposar una reacció ferma de les institucions catalanes en defensa de la immersió. Segons Muriel Casals, presidenta d’Òmnium, “Actuarem coordinadament per a una reacció serena i ferma” . La mateixa entitat insta “al govern i partits polítics a mantenir fermament el model educatiu català.” La Plataforma per la Llengua demana en especial a CiU, “com a coalició que s’està preparant per a governar Catalunya” que mostri un rebuig complet a la sentència i a l’esperit que la motiva. La mateixa Plataforma ha anunciat la posada en marxa d’una campanya de gran abast per exigir la restitució del model educatiu català.
Més de 10 entitats ja han reaccionat
La societat civil catalana ha trigat menys d’un dia a donar una resposta unitària a la sentència emesa ahir per part del Tribunal Suprem. Entre d’altres reaccions, s’ha fet pública una declaració institucional signada per 8 entitats catalanes: Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, el Centre UNESCO de Catalunya, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, l'associació d'escriptors PEN Català, el centre internacional Ciemen, l'Associació de Mestres Rosa Sensat i Linguapax. Altres entitats com la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) i Tallers per la Llengua han emès comunicats al respecte.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Transformar des de la política
El 18 de març surt a la venda el llibre en el que he estat treballant els últims 8 mesos: Transformar des de la política. En aque...
-
Les consultes populars per la independència que es van celebrar el passat diumenge 13 de desembre van significar un gran repte. La societat ...
-
Fa uns dies vaig llegir un post molt interssant al web de Thoma Baekdal fruit d'una cita al twitter d'@annageli. El post venia int...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada