17 de juny 2009

El catalanisme avui: Radicalisme democràtic i dret a decidir

Les Quatre Columnes de Montjuïc, destruïdes el 1928, simbolitzaven les 4 barres de la senyera
La UPEC acaba de publicar un article escrit pel Roger Buch i per mi, que té per objectiu intentar entendre la situació actual del catalanisme tenint en compte el context actual i el recorregut que ha fet al llarg de la seva història. Tot seguit us en faig cinc cèntims:

El catalanisme mai s'ha caracteritzat per tenir uns esquemes ideològics rígids i una interpretació per a tots els reptes. Per aquesta raó analitzem el catalanisme com a moviment i no pas com a ideologia tancada. És més, al llarg de la seva història ha estat un moviment transversal present a tot l'espectre polític català: des de les posicions més conservadores fins a les més revolucionaries.

Des dels seus orígens i fins ara, el catalanisme ha anat evolucionant, canviant els seus plantejaments, els seus objectius immediats i les seves estratègies. I els seus defensors han anat incorporant sempre les ideologies d’avantguarda vingudes d'Europa i d'arreu del món. D'aquesta manera el catalanisme s'ha anat consolidant de mica en mica com a element modernitzador de la societat catalana.

Actualment, han desaparegut les grans ideologies tradicionals: unes ideologies que es constituïen com a grans constel•lacions d'idees i que tenien una interpretació per a tots els reptes amb que es podia trobar l'home i la societat. I el catalanisme, ha deixat de beure d'aquestes grans ideologies.

Els temps que ara vivim semblen donar pas a les anomenades ideologies toves, com l'ecologisme, l'altermundisme o el globalisme. El catalanisme en aquest cas, ha tornat a actuar com a element modernitzador, fent de canal d'entrada d'aquests nous conjunts d'idees.

A aquest context, cal sumar-hi l'actual escenari de crisi del sistema democràtic representatiu. Els alts graus d'abstenció i la desafecció política creixent en són clars exemples. Davant d'aquests reptes, diferents corrents catalanistes estan optant per defensar posicions d'aprofundiment democràtic i d'increment del marge de decisió per part de la població. En aquest context s'emmarca l'aposta cada cop més consolidada pel dret a decidir.

Si voleu llegir l'article sencer, feu clic en el següent enllaç:

D’on beu el catalanisme avui? Radicalisme democràtic i dret a decidir
(Roger Buch i Joan Cuevas)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Transformar des de la política

El 18 de març surt a la venda el llibre en el que he estat treballant els últims 8 mesos: Transformar des de la política. En aque...