28 de juny 2009

El conflicte post electoral a Iran (Capçalera de la setmana)

Imatge de faramarz
Ja fa unes setmanes que Iran ve sent notícia dia a dia. El conflicte va esclatar un cop celebrades les eleccions del 12 de juny, uns comicis que van donar com a guanyador el conservador Mahmud Ahmadinejad (al poder des de l'any 2005). Aquesta reelecció però, va quedar ràpidament en entredit, amb dures acusacions de frau electoral que semblaven prou fonamentades.

Aquest passat dilluns 22 de juny el mateix Consell de Guardians de l'Iran admetia fortes irregularitats en els comicis. Segons aquest òrgan s'han detectat més de 3 milions de vots que no estaven censats. Les manifestacions, amb altes dosis de violència, s'han anat repetint pels carrers de Teheran. Unes mobilitzacions que han sorgit tant d'un bàndol com de l'altre.

Ahmadinejad s'enfrontava en aquestes eleccions amb Mussavi, de caràcter més reformista i moderat. El govern que estava fins ara al poder (el d'Ahmadinejad) -i que sembla que continuarà- segueix una línia de clara confrontació a nivell exterior i unes polítiques de restricció dels drets civils. Mussavi en canvi, proposava una obertura en els drets civils, polítiques més igualitàries en relació amb la dona i una política exterior més dialogant.

Tot i això, cal dir que el sistema polític iranià és segurament massa complex com per a quedar-se amb aquest judici. Us recomano fer un cop d'ull al bloc de Nazanin Amirian, sobretot un dels post en que explica les diferents visions en referència al que està passant a Iran. Entre d'altres versions, Amirian explica que hi ha qui defensa que entre Ahmadinejad i Mussavi només hi ha diferències cosmètiques, i que en el fons estem assistint a una lluita de poder dins el mateix règim.

Enllaços relacionats i interessants:

El Consell de Guardians de l'Iran admet irregularitats en les eleccions presidencials

Continuisme a Teheran, de moment
Así funciona Irán: una guía para entender el país de los ayatolás

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Transformar des de la política

El 18 de març surt a la venda el llibre en el que he estat treballant els últims 8 mesos: Transformar des de la política. En aque...