15 d’oct. 2009

El creixement econòmic té límits?

imatge de Peter Blanchard (Flickr)

Coincidint amb el Blog Action Day, dedicat aquest any al canvi climàtic, us deixo algunes dades per a reflexionar entorn al model de creixement econòmic actual.

Dades de l’Informe del Club de Roma de 1972.
L'estudi, encapçalat per Dennis L. Meadows l’any 1972 dissenya uns complexos models de dinàmica de sistemes. En aquests sistemes es preveu per als propers 2 segles una diversitat de variables en funció d’una multiplicitat d’indicadors. Alguns dels resultats són:









  • Tenint en compte que la productivitat agrària es quadrupliqui, l’any 2040 no es podrà garantir el mateix consum alimentari mig de l’any 1968. (no hi haurà prou terra cultivable).
  • Les reserves de coure, alumini, i altres metalls bàsics es veuen dràsticament disminuïdes a partir de l’any 2040.
  • Preveient que no es posin pals a la roda en cap de les variables, els aliments, producció industrial o població creixen exponencialment fins que la base de recursos ja no ho faci possible.
  • L’any 2000 la terra tindrà una població de 6.000 milions d’habitants. Cal destacar, en aquest cas, l’encert que va tenir una previsió que es va fer l’any 1972. Si es compleixen la resta de previsions no anem gens bé.


James Hansen (NASA)
Segons el científic el nivell màxim de concentració de diòxid de carboni a l’atmosfera perquè el planeta sigui habitable és de 350 partícules per milió (ppm). L’any 2007 el nivell es situava en 385 ppm, i aquest valor augmenta en 2 any rere any. Segons els estudis de Hansen, si no s’actua de manera ràpida i dràstica, podríem arribar a viure el pitjor dels panorames: la fusió del gel polar i una pujada del nivell del mar de fins a 25 metres.


Per poder evitar que dades com aquestes es facin realitat, cal una decisió ferma dels agents de més pes a nivell mundial. No només d’organitzacions no governamentals, també calen governs, institucions mundials, i empreses. Esperem que la cimera per al canvi climàtic que s’ha de celebrar a finals d’any a Copenhaguen ens obri un nou camí d’esperança. I esperem que la gran movilització de que ens parla Sergi Rovira al bloc de xarxanet dóni uns bons resultats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Transformar des de la política

El 18 de març surt a la venda el llibre en el que he estat treballant els últims 8 mesos: Transformar des de la política. En aque...